Artikel i samarbete med Engelbert Strauss

Andningsbara arbetssandaler för skydd

Publicerad 29 juni, 2022
arbetsskor

Säkerheten på arbetsplatser är beroende av ett stort antal regler, bestämmelser samt åtgärder för att minska och eliminera risker. Principerna för att garantera en säker arbetsplats kan skilja sig åt, särskilt när de gäller de olika arbetsuppgifterna som utförs. Att bära ett lämpligt fotskydd är dock alltid en viktig del av den allmänna säkerheten.

När det kommer till hälso- och sjukvården samt restaurangyrket är arbetssandaler något som används bland de flesta yrkesverksamma. Arbetsuppgifterna på dessa arbetsplatser kräver vanligen många timmars stående och gående, vilket kräver bekväma skor som inte belastar lederna. Vidare finns det på dessa arbetsplatser vanligen ett flertal möjliga risker, som snubbelolyckor, något som bör undvikas. För att inte tala om att skorna behöver möjliggöra för fötterna att andas så man slipper svettiga fötter, inte minst när det är sommar.

Hitta rätt och passande arbetssandaler

Ett märke som tillverkar och säljer perfekt dämpade och andningsbara arbetssandaler för skydd är Engelbert Strauss. Deras utbud av arbetssandaler och arbetstofflor är idealiska för inomhusarbeten med sina halkskyddande och antistatistiska egenskaper. Deras arbetssandaler finns i en mängd olika modeller som passar hälso- och sjukvårdsanställda såväl som yrkesverksamma inom gastronomi. De har dessutom ett lysande utbud av slitstarka arbetskläder inför vintern och sommaren.

Vad är skillnaden mellan arbetssandaler och säkerhetsskor?

Att välja passande arbetsskor till arbetsplatsen kan vara en utmaning då det finns mycket man måste ha i åtanke. De flesta arbetsplatser ställer krav på vilken säkerhetsklass arbetsskorna måste uppfylla. 

I köksmiljöer kan det finnas många möjliga risker, som nedfallande föremål och halkrisker. Därför föreskriver många restauranger säkerhetsskor till sina anställda. Detta är då säkerhetsskor med stålhätta. Men även inom hälso- och sjukvården kan det krävas säkerhetsskor som skyddar mot fotskador av exempelvis rullstolar och medicinsk utrustning. 

Arbetssandaler är en underkategori inom säkerhetsskor. Inom både köks- samt hälso- och sjukvårdsarbete kan det vara användbart med andningsbara arbetssandaler som ger fotskydd mot belastningsskador. 

När ska jag använda arbetsskor för min bilverkstad?

Många personer förbiser tyvärr vikten av rätt skor utanför arbetsplatsen. Om du har en egen verkstad där du exempelvis utför reparation av fordon eller rustar upp gamla bilar är det även här viktigt att du har ett par skyddande arbetsskor. Här är skyddsskor med tåhätta som skyddar tårna att föredra, men även halkfria skyddsskor för att undvika snubbelolyckor orsakade av spilld olja.

Är du i din verkstad under sommaren kan ett par arbetssandaler vara att föredra för att undvika svettiga fötter. För långvarig användning är ett par arbetssandaler snarare än vanliga sandaler att föredra eftersom du då minimerar risken för överbelastning av lederna. Det är viktigt att investera i ett par funktionella arbetsskor som håller länge.