Artikel i samarbete med PokerStars

Batmobile – bilarnas bil

Publicerad 7 mars, 2019

The Batmobile eller ‘Batmobilen’ som den heter på svenska är nog att klassas som alla bilälskares våta dröm. Det är dessutom inte bara en bil utan också en supermanick med alla möjliga funktioner. Vem vill inte ha en flygande bil? Under åren har det tillverkats en rad olika Batmobiler och de väcker alltid uppmärksamhet var än de visas upp.

Populär superhjälte

Även om alla serietidningshjältar har någon form av superkraft så är Batmobilen troligen den mest åtråvärda accessoaren som finns. Batmans bil syntes i serietidningen från 1939 men namnet Batmobile dök upp först 1941. Den är så populär att den har gjort dess ägare, Batman, till en av de mest populära superhjältarna genom tiderna. Batman används också ofta som en inspiration inom olika typer av populärkultur. Ett exempel är tv-spelet Arkham City som är utvecklat av Rocksteady Studios eller ett par slotspel online, Batman And The Riddler Riches och Batman And The Batgirl Bonanza från PokerStars Casino.

Batmobilen på tv

Den Batmobile som blev först känd av tv-tittare var en pimpad Lincoln Futura i svart lack med röda detaljer. Bilen användes i den tv-serie om Batman, eller Läderlappen som han då kallades på svenska, som visades 1966 till 1968. Det gjordes även en långfilm som hette rätt och slätt Batman med samma tema. Någon kommer kanske ihåg denna serie från tidigare, den har även gått i repris flera gånger sen den sändes först. Det är i den versionen som det dyker upp serietidningsbubblor under slagsmålsscenerna med ord som ”pow”, ”smack”, ”pop” och så vidare. I serien sågs Batman och hans sidekick Robin köra runt i Batmobilen iförda varsin cape och ögonmask på klassiskt superhjältemanér.

Bilen var en specialutrustad Lincoln med en V8 under huven och automatväxellåda, som många andra amerikanska bilar på den tiden. Den extra utrustningen som en superhjälte kunde behöva då var bland annat en atommotor som kopplades in under de första 45 sekunderna under färden och som fick bilen att fara iväg explosionsartat. I bilen fanns även en Batphone, Batcomputer och ett Batscope. Det är inte svårt att tänka sig hur denna bil har framkallat en drömmande blick hos generationer av män världen över. Just denna bil finns fortfarande bevarad och den såldes på auktion senast 2013 för den nätta summan av 4,3 miljoner dollar.


Source by Jennifer GraylockCC BY-SA 3.0

Många olika modeller

Även om ovan nämnda Batmobile var den som kan klassas som den första officiella Batmobilen så har det funnits andra genom tiderna som inte har synts på tv eller film men som ändå kallats för Batmobile. Den äldsta är en så kallad Oldsmobile 88 som aldrig har varit med i någon tv-serie eller film om Batman men som ändå klassas som den äldsta Batmobilen. Byggandet av den påbörjades 1960 av två män vid namn Forrest Robinson och Len Perham. Bilen stod klar 1963 och användes först som en vanlig bruksbil. Den upptäcktes snart av företaget All Star Dairies som hyrde den. De målade om den till att likna den Batmobile som fanns i serietidningen och använde den i marknadsföringssyfte under namnet Batmobile. Den pensionerades 1966 och lämnades övertäckt i en lada där den glömdes bort. Dryga femtio år senare upptäcktes den och renoverades upp. Den såldes 2014 på en auktion för 137 000 dollar.

Modern Batmobile

När de nya långfilmerna om Batman kom ut på 1980 och 90-talet tillverkades en helt ny typ av Batmobile. Den första filmen med Michael Keaton i huvudrollen släpptes på bio 1989 och en enorm marknadsföringskampanj gjorde filmen till kult redan innan den visats för publik. Utöver Keaton syntes stora namn som Jack Nicholson som skurken Jokern och Kim Basinger som journalisten Vicky Vale. Förutom att designen på Batmobilen var helt ny med moderna snitt så var den mest häpnadsväckande egenskapen att den kunde flyga. En klassisk scen är när Batman ses flyga iväg i sin Batmobile och mot en strålkastare bildar en siluett precis lik det klassiska Batman-märket med en svart fladdermus mot en gul cirkel.

Egen Batmobile

För den som inte har pengar nog att köpa sin egen version för flera miljoner kronor finns inget annat val än att bygga sin egen. En man som tagit fasta på detta är Leif Garvin som har tillverkat inte bara en utan tre Batmobiler. Den ena använder han som privat bil och åker runt i till vardags. Det måste verkligen piffa upp en vanlig måndagsmorgon på ett helt unikt sätt. Han har även tillverkat en replik av den varianten som används i den senaste filmen om Batman. I The Dark Knight Rises kallas den för The Tumbler och självklart har den utrustats med speciella egenskaper vi andra bara kan drömma om att ha på vår vanliga bil.


Source by PrayitnoCC BY-SA 3.0