Bilvårdsprodukterna du bör ha hemma

Publicerad 27 augusti, 2017

bilvård

Att hålla sin bil ren och skyddad i Sverige är inte lätt! Vägsalt, sand, snö, slask, hagel, storm, grusvägar och tufft underlag är bara exempel på vad vi utsätter våra bilar för i Sverige. Samtidigt har vi sommarmånader som erbjuder bättre väder och vägar. Att skydda sin bil under alla våra årstider kräver bilvårdsprodukter speciellt utvecklade för det nordiska klimatet.

Hagmans erbjuder bilvårdsprodukter som är tillverkade i Sverige och är anpassade för vårt nordiska klimat. De har erfarenhet sedan 1942 och erbjuder det mesta inom bilvård. Allt från tvättsvampar, avfettning och bilschampo till vax och lackförsegling.

Men vilka bilvårdsprodukter behöver man som bilägare ha hemma? Utbudet när man ska köpa bilvårdprodukter är enormt och det är lätt att bli vilsen. Självklart behövs olika produkter beroende på vilken årstid vi befinner oss i. På vintern behövs exempelvis mer avfettning och på sommaren en riktigt bra insektsborttagning. Här nedan listar vi de mest nödvändiga bilvårdsprodukter du alltid bör ha i garaget, eller redo i bagaget för att hålla bilen ren, fin och rätt skyddad.

1. Avfettning

Med en bra avfettning får du bort den tuffaste smutsen. Man kan säga att avfettningen är grunden till en bra biltvätt. Den löser bland annat asfalts- och tjärafläckar, flygrost och ingrodd smuts. Spraya på innan tvätt och låt verka i några minuter. Börja med bilens nedre del, ta sedan över och avsluta med fälgarna. Avfettning kan användas året om, men använd inte avfettning i onödan på sommaren. Efter mycket användning minskar ditt vaxskydd. På vintern är oftast avfettningen ett måste!

2. Bilschampo

Ett bra bilschampo hjälper dig att nå ett bra resulat. Det är trots allt schampo som i slutändan gör din bil ren. Välj gärna ett som löddrar ordentligt och som innehåller vax. Det gör att bilen glänser och ger ett bättre smutsavvikande skydd. Häll rikligt med schampo i hinken, helst före vattnet för att få mycket skum.

3. Insektsborttagning

På sommaren blir inte bilen lika smutsig som på vintern. Det är inte säkert att avfettning ens behövs på sommaren. Men under sommaren sätter sig insekterna fast riktigt hårt, speciellt i fronten på bilen. Då hjälper en speciellt framtagen insektsborttagning dig att lätt få bort dessa.

4. Tvättsvampar

En stor och bra tvättsvamp underlättar för dig när du tvättar bilen. Köp gärna på dig några stycken som du kan ha redo i bilen. Tvättsvampar finns både med och utan schampo i. Men oftast räcker inte skummet som finns svampen. Komplettera gärna med mer bilschampo i så fall. Tappar du svampen på marken. Släng den och ta en ny. Små gruskorn gör att lacken repas.

5. Hink

En bra hink som du endast använder till biltvätt är bra att ha redo när du ska tvätta bilen. Använder du hinken till annat finns risk att smuts och grus finns kvar när du ska tvätta bilen. Vilken kan repa din lack.

Vaxning och polering

När du tvättat bilen och den står där skinande ren kan det vara frestande att hoppa över vaxningen. Men tänk på att en vaxad yta stöter bort smuts och gör att du inte behöver tvätta bilen lika ofta.
För att vaxa bilen behöver du främst en bra lackrengöring och ett bra vax. Du kan vaxa både för hand eller med maskin.

Vaxning och polering är för dig som känner dig säker och har tid. Känner du dig osäker eller har ont om tid kan resultatet bli sämre med rosor i lacken osv. Anlita då istället en rekondfirma som utför jobbet. Men även om du lämnar in bilen hos en rekordfirma måste du fortfarande ta hand om din bil mellan besöken. Då bör du minst ha de tillbehören vi rekommenderar här ovanför.

Läs även: Fem vanliga misstag vid biltvätt