Artikel i samarbete med Mekster

Fixa bilen innan besiktning

Publicerad 19 maj, 2020
Besiktning

Är det dags att besikta bilen? Då är det bra att gå igenom bilen innan för att undvika att bilen blir underkänd. Vi har listat dom vanligaste felen och saker du lätt kan kontrollera och fixa själv.

Bilar ska besiktigas varje år, med undantag för helt nya bilar som inte behöver besiktas sina första 36 månaderna och andra gången efter 24 månader från första besiktningen. Veteranfordon som är över 50 år är besiktningsbefriade. Besiktar man inte sitt fordon i tid får den automatiskt körförbud och straffas med böter om man skulle bli stannad av polisen.

Enkla saker att byta själv

Innan man ska ta sin bil till besiktningen bör man göra en snabb genomgång för att upptäcka fel som enkelt går att åtgärda själv. Det kan handla om att byta lampor för strålkastarna, positionsljus eller skyltbelysningen. Fel som är onödiga att få underkänt för. Även om dessa fel oftast inte kräver en extra kontrollbesiktning, utan hamnar under ”bra att veta” om man har tur.

Lampor är oftast enkelt att byta själv. Men det finns andra saker som är vanliga att få anmärkningar på. Saker som kräver mer kunskap och högre kostnader. 

10 vanligaste felen på besiktningen

  • 1. Positionslykta
  • 2. Strålkastare halvljus
  • 3. Parkeringsbroms bromsverkan
  • 4. Spindelled
  • 5. Skyltlykta
  • 6. Styrled
  • 7. Avgassystem
  • 8. Färdbroms bromskraftsfördelning
  • 9. Färdbroms bromsbelägg
  • 10. Färdbroms hjulbroms

Reparera innan besiktning

Enligt statistiken för vanligaste felen på besiktningen ligger lampor i topp. Sedan kommer saker som kräver mer kunskap, oftast kopplat till bilens bromssystem. Finns det fel på bilens bromssystem och man får en anmärkning på det blir bilen underkänd och måste komma tillbaka på en efterkontroll. I värsta fall får bilen inte ens köras från besiktningsstationen, utan måste bogseras till verkstad.

En extra kontrollbesiktning kostar onödiga pengar. Därför är det bra att åtgärda alla fel man kan upptäcka innan. Billigast är helt klart om man kan göra det själv. Annars får man vända sig till en verkstad.

Handla bildelar på nätet

Vilket alternativ man än väljer måste reservdelar inhandlas. Genom att handla bildelar på nätet finns pengar att spara. Delarna kan användas både om du reparerar bilen själv eller lämnar in den på verkstad. Bilverkstaden tar oftast högre priser för reservdelar än på nätet, speciellt märkesverkstäder. Men inget hindrar dig från att köpa delarna själv till ett bättre pris på nätet och lämna in bilen till verkstaden och endast betala för arbetet. Skulle verkstaden neka dig är det bara att välja en annan verkstad.