Artikeln presenteras i samarbete med Norrstäd

Fler eldrivna transportbilar skulle gynna miljön

Publicerad 24 juni, 2020
Eldrivna transportbilar

Elbilar bland privatpersoner ökar markant. Under 2019 fördubblades antalet elbilar i Sverige. Men för att få en ännu miljövänligare bilpark i Sverige krävs det att alla typer av fordon antigen är en hybrid eller ren elbil. 

En bra start är att personbilar i större utsträckning drivs av el. Men för att minska utsläppen mer behöver även transportsektorn övergå till eldrift. Men tekniken är inte riktigt där ännu. Även om flera lastbilstillverkare har utvecklat lastbilar med eldrift är fortfarande räckvidden ett problem. 

Däremot kan mindre transportbilar för företag redan nu köpas som hybrid eller med eldrift. Men många oroar sig dock för räckvidden och priset när det gäller eldrivna transportbilar. Detta är förståeligt, men lösningen är inte att fortsätta köra en diesel- eller bensinbil. 

Rent ekonomiskt kan man faktiskt spara pengar på att köpa en transportbil som är miljövänlig. Detta eftersom Bonus Malus straffar bilar med höga koldioxidutläpp med skattepåslag. Samtidigt som miljöbilar får bonus. Man får även billigare ägandekostnader då man inte behöver lägga pengar på bränsle och reparation.

Räckvidden kan bli ett problem för exempelvis budfirmor och liknande som kör långa sträckor varje dag. Men då kan en hybrid vara ett alternativ. När elen är slut kör man istället på diesel eller bensin, vilket i det stora hela ändå blir bättre för miljön. 

Eldrivna transportbilar – En fördel för flera branscher

Det finns många branscher med transportbilar/skåpbilar som inte kör lika långt och skulle klara sig bra med en eldriven transportbil. Exempelvis skulle många hantverkare, elektriker och städfirmor klara sig bra med eldrift. 

Det finns en hel del små och mellanstora transportbilar på marknaden idag. Några vanliga modeller är Nissan e-NV200, Peugeot Partner, Citroën Berlingo och Mercedes eVito.

Många har redan köpt transportbilar med eldrift och flera har planer på att uppgradera sin fordonsflotta till ett miljövänligare alternativ nästa gång det är dags köpa nya bilar. Ett exempel på det är Norrstäd, ett flyttstädföretag i Norrland, som förväntas köra helt miljövänliga fordon 2021.