Artikel i samarbete med Alcosense.se

Fler svenskar kör rattfulla dagen efter – bör du investera i en alkomätare?

Publicerad 18 maj, 2020
Alkomätare Alcosense

Varje år utförs över en miljon utandningsprover för alkoholrattfylleri i Sverige. Närmare en tredjedel av de som åkte fast för rattfylla förra året gjorde det under morgonen och förmiddagen, det vill säga mellan klockan 06:00 och 12:00. En siffra som har ökat oroväckande nog. 2016 var andelen rattfulla som åkte fast på morgonen 27 procent. År 2019 har den siffran ökat till 31,3 procent.

Som jämförelse har antalet berusade förare som fångats mellan klockan 21:00 och 03:00 minskat stadigt mellan 2016 och 2019, från 1 988 till 1 826.

– Uppgifterna visar att svenska förare har blivit mer ansvarsfulla och väljer att inte köra samma kväll som man har konsumerat alkohol. Däremot är det möjligt att det finns en bristande medvetenhet om hur lätt det kan vara att oavsiktligt köra rattfull morgonen efter, och därmed åka fast för rattfylla. Det är en ökning med 8,3 procent jämfört med 2016 års siffror, säger Hunter Abbott, VD för företaget AlcoSense Laboratories, som tillverkar alkomätare.

Oavsett om man planerar att köra till jobbet efter festen eller om man tänkt lämna barnen efter en flaska vin med partnern kvällen innan är det viktigt att veta hur mycket alkohol man förbränt. Redan vid 0,1 promille alkohol i blodet (halva gränsvärdet i Sverige) ökar nämligen risken för att vara inblandad i en dödlig trafikolycka med hela 37 procent.

De flesta som kör bil eller motorcykel dagen efter att de druckit gör det sannolikt utan någon som helst kriminell avsikt. Det antas ofta att du har förbränt alkoholen i kroppen efter en god natts sömn. Men eftersom mängden mat du ätit, din vikt, ålder och hälsa spelar in är det nästan omöjligt att ge ett rakt svar på när alkoholen har lämnat din kropp morgonen efter att ha druckit kvällen innan utan att mäta det. Det enda sättet att bekräfta att man är helt nykter är genom att använda en noggrann alkoholmätare.

Hur vet jag att mätaren visar rätt?

Kvaliteten på alkomätare varierar avsevärt. På grund av detta testar Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) regelbundet alkomätare i sitt testlaboratorium och publicerar därefter resultaten från sina test online. De betygsätter produkterna de testar i tre kategorier, “vi varnar”, “pålitlig” samt “pålitlig och driftsäker”.

Det bästa valet är att välja en andningsapparat som är oberoende testad av MHF och som blivit rankad ”pålitlig & driftsäker” vilket säkerställer att de är noggranna, slitstarka och tillförlitliga.

Alla AlcoSense tre andningsapparater har tilldelats ”pålitlig och driftsäker” av MHF och kostar från cirka 1 500 kr och uppåt. De är unika genom att de använder exakt samma sensorer som flera av polisens modeller. De har också tydliga färgkodade skärmar, är snabba och enkla att använda samt har vunnit både Red Dot och German Design Awards.