Förströelse på bilsemestern i sommar

Publicerad 15 juli, 2022
Bilsemestern

Juli månad markerar starten på de flesta européers semestersäsong, däribland svenskarna. I år har semestern emellertid genomsyrats av en hel del krångel. Vi talar givetvis om flygplatskaoset som råder på flera håll i Europa i skrivande stund med pilotstrejk signerad SAS, långa köer och brist på flygplatspersonal. Enligt flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs kämpar de större europeiska flygplatserna mest såsom Charles de Gaulle i Paris, Heathrow i London och Schiphol i Amsterdam. Det höga trycket spås dessutom fortsätta genom hela högsäsongen i Europa. Långa köer, inställda avgångar och personalbrist är endast toppen av isberget – vissa av SAS charterresenärer sitter för närvarande fast på sina resmål utan möjlighet att ta sig hem samtidigt som förhandlingar pågår. Gatwick och Heathrow har skurit ned på antalet rutter för avgående och ankommande flyg till sina flygplatser för att reducera antalet resenärer till en mer hanterbar volym och för att göra personalens arbete mer drägligt. Den som sett fram emot att resa långväga i sommar gör därför kanske bäst i att välja ett annat fordon än just flyget. På autonytt.se vurmar vi såklart lite extra för bilsemestern och delar i det här inlägget därför med oss av tips på förströelse för dig som ger dig ut på vägarna i sommar. 

Digital underhållning

Möjligheterna till underhållning må vara begränsade för föraren som ju måste hålla ögonen på vägen men de är desto fler för passagerare som kan luta sig tillbaka och njuta av resan. Med olika digitala anordningar kommer du en bra bit på vägen när det gäller att hålla dig stimulerad under timslånga resor på autobahn eller på snåriga italienska landsvägar. Genom surfplattor och mobiltelefoner kan du få åtkomst till bred underhållning nuförtiden såsom e-böcker på Amazon eller Storytel, filmer och serier på streamingsajter som HBO och Netflix, spel som finurliga schack på Chess.com eller poker och casinospel på den uppsjö av digitala plattformar som finns tillgängliga idag. Deras sortiment liknar eller är identiskt med vad som kan hittas i en landbaserad anläggning inklusive allt från poker till blackjack, och som därutöver ställer strategiska artiklar, interaktiva verktyg och listor med grundläggande pokertermer till sina spelares förfogande. Det som kan laddas ner i förväg, exempelvis litteratur och film, bör förslagsvis göras för att undvika skyhöga roamingkostnader utanför EU. 

Musik-quiz

I bilen lämpar sig all underhållning som endast kräver hörsel. Detta då föraren, som nämnts, annars inte kan delta och vissa dessutom blir åksjuka av att stirra ner i en skärm eller en bok. I ljuset av detta passar lekfulla inslag som musik-quiz alldeles perfekt för att koppla bort vägtullar och skyltar ett tag. Den manade lekledaren kan på förhand förbereda en låtlista på Spotify eller annan valfri musiktjänst och vidare formulera x antal passande och kluriga frågor. Efter att spelets (helst enkla) regler formulerats får samtliga passagerare och föraren likaså köra i gång gissningsleken. Den enklaste varianten av musik-quiz är att spela upp några sekunder av en låt för att deltagare i sin tur ska kunna gissa på låttitel och artist. Den som vill göra sitt quiz lite mer avancerat förbereder följdfrågor med historiska eller geografiska konnotationer eller kuriosa där deltagare kan tjäna in extra poäng på att gissa under vilket årtionde en artist varit verksam eller vilket land som stått som vinnare av Eurovision 1968 till exempel. 

Sommarradio

Sommar i P1

Sommar i P1 är ett självklart inslag i många svenskars semestrar och sändes för första gången den 29 juni 1959. Idén till programmet kom initialt från Tage Danielsson som var chef för radiounderhållningen på Sveriges Radio och konceptet är sig likt år efter år vilket ju är programmets unika charm. Sveriges Radio bjuder helt enkelt in ett visst antal sommarpratare som under drygt en timme får ägna sitt program till valfri musik och en berättelse ur deras liv. Hittills har såväl artisten Lena Philipssons som Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH:s sommarprat stått ut som värda att lyssna på sommaren 2022. Tveka därför inte att ladda ner ett par avsnitt som lockar dig och dina medresenärer lite extra i sommar och lyssna gemensamt medan ni susar ner för vägarna