Sponsrad artikel i samarbete med MyLoan

Hitta rätt billån vid nästa bilköp

Publicerad 28 augusti, 2018

billån

Bilen är ett av det största inköp vi gör efter vårt boende. Och precis som vårt boende blir det flera månadskostnader med bil som man gärna vill hålla nere, exempelvis billånet.

Exempel på månadskostnader för en bil är försäkring, skatt och underhåll. Lånar man till bilen tillkommer även en extra månadskostnad för att betala av billånet. Billån är faktiskt det vanligaste konsumtionslånet bland svenskar, cirka 40% lånar till bil i Sverige idag.

Att vi lånar till bil är egentligen inte så konstigt. De allra flesta har inte flera hundra tusen liggandes för att lägga på en bil. Vill man inte köpa en gammal bil, som kan innebära många besök på verkstad, som även det kan bli dyrt, är en bil finansierad av ett billån ett alternativ många väljer.

Men innan man tecknar ett billån bör man göra en ordentlig research. Det finns nämligen flera olika typer av lån att välja bland när man ska låna till bilen.

Billån genom bostaden
Om du äger en lägenhet eller ett hus kan man höja sitt bostadslån för att köpa en bil. På så sätt kan man få samma ränta som på bostaden, vilket oftast är lägre ränta än en vanligt billån. Men kontrollera så att lånet inte överstiger 85% av bostadens värde, samt att du inte går över gränsen för ett nytt amorteringskrav, då kan det istället bli ett dyrare alternativ.

Billån med bilen som säkerhet
Flera banker har billån där man lägger in bilen som en säkerhet, vilket gör att man kan få ett billigare lån genom lägre ränta. Denna typ av billån kräver oftast 20% av bilens inköpspris i kontantinsats. Lånet följer även med bilen, vilket gör att lånet oftast måste lösas innan du kan sälja vidare bilen.

Billån utan säkerhet
Ett billån där man inte har bilen som säkerhet heter egentligen inte billån, utan är en vanligt blancolån. Ett lån du kan ta för att köpa vad som helst. Här krävs ingen kontantinsats och lånet är inte kopplat till bilen. Blancolån brukar i regel ha högre räntor. Men eftersom många långivare erbjuder denna typ av lån kan det löna sig att jämföra lån och se vilket lån som ger bäst ränta.

Billån hos bilhandlaren
Ett smidigt sätt att låna till bilen är direkt hos bilhandlaren. Dock är det egentligen precis samma lån som Billån med bilen som säkerhet. Dock kan man hålla utkik efter erbjudanden om låga räntor hos bilhandlarna som ibland kör lånkampanjer.

Vilket typ av lån du än väljer bör du jämföra billån först. Genom MyLoan kan man jämföra billån upp till 500 000 kronor. Sedan får man förslag från upp till 22 banker och långivare. Den stora fördelen med MyLoan är att endast en kreditupplysning krävs.

Lycka till med ditt bilköp!