Sponsrad artikel

Kan man köra på rapsolja istället för motorolja?

Publicerad 5 september, 2019

Att tanka rapsolja i dieselfordon har testats förut och är i stort sett samma sak som biodiesel. Vilket ofta förekommer som bränsle i bussar. Vissa mackar blandar till och med ut sin vanliga diesel med några procent rapsolja.

Men kan rapsolja användas även som ersättning till motoroljan i motorn?

På Youtube har flera testat att tömma ur all vanliga motorolja ur motorn och ersatt med helt vanlig rapsolja från mataffären. Även om det inte är något som rekommenderas så verkar det faktiskt fungera. I testen kördes längre sträckor och sedan pressades bilen riktigt hårt. Det visade sig att motorn faktiskt håller, även om vissa missljud uppstår vid den hårdare körningen. Men det skulle även kunnat ske vid användning av vanlig motorolja.

Ett annat test som är lite mer oväntat är att ersätta motoroljan med babyolja. Något som till och med kostar mer än vanlig motorolja per liter. Men även babyoljan visade sig att fungera, i över 10 mil, vid riktigt hård körning. Frågan är om man även skulle kunna ersätta motoroljan med exempelvis grillolja, CBD olja eller sololja också?

Se testerna av rapsolja och babyolja i motorn här nedanför:

Test med rapsolja i motorn:

Test med babyolja i motorn: