Artikel i samarbete med Sambla

Hittat drömbilen på semestern? Så kan du köpa bil utomlands

Publicerad 27 december, 2022
Köpa bil utomlands

Många bilfantaster har nog varit där. Den där bilen som man bara måste ha finns inte inom landets gränser – och man måste köpa bil utomlands.

Det kan verka krångligt – men behöver inte vara så svårt! Här går vi igenom allt från att låna pengar till bilen till att ta in den i Sverige.

Att köpa en bil utomlands kan vara ett sätt att få just den bilen du vill ha – men det kan också vara ett sätt att behöva betala lite mindre, om du skulle hitta den billigare i något annat land. Men det finns en del att tänka på. Häng med så går vi igenom det viktigaste.

Finansiera köp av bil utomlands

Traditionella billån tar du oftast direkt hos bilhandlaren och har bilen som säkerhet. Men dessa kräver oftast att du bor i landet du vill köpa bilen.

Ett sätt att finansiera köpet av en bil utomlands kan därför vara ett privatlån. Privatlån är lån utan säkerhet, vilket innebär att du kan använda pengarna till vad du vill – till exempel att köpa en bil utomlands. Genom låneförmedlaren Sambla kan du då alltså jämföra lån från över 40 långivare för att hitta det med allra lägst ränta – och du kan låna upp till 600 000 kronor.

Med ett privatlån slipper du också att betala kontantinsats på bilen, vilket normalt är ett krav hos den gamla skolans billån.

Importera bilen till Sverige

Att köpa en bil utomlands kan skilja sig en del åt beroende på land – allra tryggast är det för dig att köpa en bil i ett annat EU-land, eftersom du då skyddas av EU:s gemensamma konsumentlagstiftning. Det ger dig rätt att reklamera bilen inom två år.

Moms på ny bil

När du ska importera en bil till Sverige måste du sedan betala moms. Då gäller lite olika regler beroende på om bilen är ny eller begagnad. Bilen räknas som ny om den rullat mindre än 600 mil eller varit i trafik i mindre än sex månader – och då ska du betala momsen i Sverige. 

Momsen är 25 procent av bilens pris, och ska deklareras och betalas senast 35 dagar efter datum för köpet. Du anmäler köpet till Skatteverket och får då en deklarationsblankett och ett inbetalningskort. Låter krångligt, men är väldig smidigt. 

Moms på begagnad bil

Men köper du däremot en begagnad bil ser regelverket lite annorlunda ut – och det är oftast här som det går att göra bra affärer. Köper du en begagnad bil i ett annat EU-land betalar du nämligen moms i landet du köper bilen – och inte i Sverige. I många länder är momsen lägre än Sveriges 25 procent, vilket kan göra att priserna är lägre.

Tull på bil köpt utomlands

Köper du en bil inom EU behöver du inte betala tull eller anmäla den till Tullverket. Men köper du en bil från ett land utanför EU måste du anmäla fordonet direkt när du passerar gränsen, och kunna visa upp faktura och det utländska registreringsbeviset. Du måste också betala tull och moms beräknat på fakturavärdet. På Tullverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller vid import av bilar från andra länder.

Lycka till med nya bilen och kör försiktigt!