Laddboxarna på den svenska marknaden – Vilken är den bästa laddboxen?

Publicerad 7 juli, 2021
Elbilsladdare

Finns det en laddbox som kan koras som den bästa för svenska elbilsförare? Svaret på den frågan är uppenbarligen nej. Du måste ju skaffa en laddbox som är väl anpassad till din bil. Det betyder antagligen att du behöver en laddbox för kontakt typ 2 (type 2) som är standard i Europa.

Fast om vi ser på mer än kontaktkompabilitet så finns det förstås saker som kan göra en viss laddbox till ett bättre val. Både för dig och för andra som kör elbilar. Det finns en hel del information online, Laddsmart har listat 4 kandidater som kan vara relevanta med jämförelser som är enkla att begripa. Du kan också kika på omdömessajter för specifika recensioner.

Fast det gäller förstås att du är väl medveten om vad du är ute efter för att välja rätt. Låt oss ta en titt på hur du kan resonera för att hitta den bästa laddboxen för dig bland laddboxarna på den svenska marknaden…

Den bästa laddboxen är snabb

För många är det förstås viktigt att kunna ladda bilen snabbt. Med 1-fas klarar laddboxen upp till 7.4 kW. Det räcker gott och väl om du till exempel väljer att ladda elbilen under natten. Med 3-fas på 16A klarar boxen upp till 11 kW vilket är snäppet bättre. 

Det går också att installera laddboxen på 3-fas med 32A vilket ger 22 kW effekt. Det här är dock inte så vanligt då våra hem sällan ger stöd för detta. Men det är ändå något att vara medveten om när du har särskilda behov för laddning av elfordon.

Det du ska tänka på är att din elbil också påverkar hur snabb laddningen blir. När du har en elbil som bara kan laddas med 1-fas kommer det inte att gå snabbare för att du har en laddbox med högre kapacitet. Det är viktigt att komma ihåg.

Du kan alltså välja laddbox i enlighet med din elbil då det gäller hastighet på laddning. Men om du vet med dig att det kommer att bli ny elbil inom kommande månader och år kanske du vill lämna utrymme för ett bättre stöd för laddningen. 

Vad som blir bästa laddbox vad gäller hastighet för laddning är alltså upp till dig, den elbil du har nu och den elbilsmodell du tror att du kommer att köpa längre fram.

Laddbox vägg

Enkel hantering av laddbox

En annan sak som de flesta är intresserade av oavsett typ av laddbox är enkel hantering. Det här är något som den bästa laddboxen måste erbjuda dig. Det finns idag flera egenskaper och finesser som kan göra det så mycket enklare för dig att tanka din bil med el.

Några exempel som är väl värda att beakta är:

  • Kan du använda en app för att hantera laddning av bilen? Det här kan vara en stor hjälp då du till exempel vill schemalägga laddningen.
  • Det är också smidigt att kunna använda app för att hålla koll på energiförbruket och andra värden omkring laddningen. Det gör det möjligt för dig att vara uppmärksam om förändringar.
  • Hur kan du hålla koll på energin inför, vid och efter laddning? En tydlig display är viktigt men också möjligheten att kunna få informationen från din dator eller mobil. För att detta ska fungera måste laddboxen komma med wifi, Bluetooth eller möjlighet att koppla samman med andra enheter med en kabel.
  • Kan du ladda fler fordon samtidigt? Det här är bra om ni är flera som kör elbil i hushållet eller om du tänkt dela laddboxen med någon annan. Kommersiella lösningar kräver givetvis stor flexibilitet vad gäller detta område.

En säker laddbox är A och O

Sist men inte minst är det förstås så att du vill ha hög säkerhet med din laddbox. Det här handlar huvudsakligen om två områden:

  1. Den inbyggda säkerheten som reglerar över- och underspänning. Du behöver DC-läckageskydd och jordfelsövervakning. Strömmen ska kunna begränsas. Du vill inte ta onödiga risker med din laddbox!
  2. Du vill inte att folk ska fiska el från din laddbox utan lov. För att förhindra detta kan du använda dig av en så kallad RFID-läsare. Med denna kan man inte använda laddboxen hur som helst.

Summering

När du väl har hittat laddboxar som passar din bil ska du fråga dig vilken som har egenskaperna som ger dig det bästa stödet för dina behov. Den bästa laddboxen för dig kommer att erbjuda hög säkerhet, enkel hantering och möjligheten att hålla full koll på och analysera energiförbrukningen.