Artikel i samarbete med lastcykel.se

Last- eller lådcykel – Ett bekvämt alternativ till bilen

Publicerad 4 september, 2020
lådcykel

Att ta cykeln istället för bilen kortare sträckor är det många som gör. Men när man ska hämta barn på förskolan eller handla mat tar man ofta bilen eftersom lastmöjligheterna är betydligt bättre i bilen än på cykeln. Men man kan ersätta många fler resor med rätt cykel, exempelvis en lådcykel.

Det finns många bortförklaringar till att inte ta cykeln. Exempel på bortförklaringar kan vara att det är jobbigt, man kan bli svettig och man kan inte få med sig allt på cykeln som man annars får i bilen. Men genom att välja rätt cykeltyp är det svårt att argumentera till varför man inte ska ta cykeln. 

Löser man faktorerna med att det kan vara jobbigt att cykla och att man kan lasta med sig fler saker har cykeln stora fördelar. Det är både bättre för miljön samtidigt som du får bra vardagsmotion. 

I exempelvis Danmark använder fler cykeln än i Sverige. Även om det blir allt vanligare i Sverige. En vanlig cykeltyp i Danmark är lådcykeln. En cykel med två eller tre hjul och en låda där man kan transportera både barn och saker i. 

Bor man i en stad kan man enkelt ersätta dem flesta kortare sträckor man vanligtvis kör med bilen med en lådcykel. Man tar sig fram på ett bekvämare sätt än på en traditionell cykel samtidigt som man sparar bränslepengar varje månad. 

Priserna för en lådcykel varierar. Allt från cirka 20.000 kronor upp till 70.000 kronor. Priset beror på bland annat på lastkapacitet och om lådcykeln ska drivas av el. Att köpa en lådcykel med eldrift är oftast att rekommendera. Det gör att du får hjälp på traven när du lastat både barn och saker på cykeln, men det gör det även lättare om du ska cykla längre sträckor.

Läs mer om lådcyklar på lastcykel.se