Artikel i samarbete med Kreditkort.com

Minska dina drivmedelskostnader med ett bensinkort

Publicerad 1 augusti, 2019

Bensinkort tankkort

Att tanka är dyrt, oavsett om man kör med bensin eller diesel. Genom ett så enkelt medel som ett bensinkort kan man dra ned på sina drivmedelskostnader och samtidigt få ut mer av sina besök på bensinstationerna.

Bensinkort, även kallat tankkort och drivmedelskort är alla olika namn på en och samma korttyp. Ett kreditkort med det specifika syftet att erbjuda drivmedelsrabatt och belöna lojala kunder. Dessa tankkort ges idag ut av flera stora aktörer inom bränsle branschen där Circle K, OKQ8 och Shell är några av de största namnen. Syftet är att kunna erbjuda de lojala kunderna något extra. Allt ifrån rabatt på drivmedel till exklusiva erbjudanden är bara några av de förmåner många drivmedelskort idag erbjuder.

Men är bensinkort så bra som det låter? Vi reder ut för- och nackdelarna med att äga och använda ett bensinkort.

Kostnader och avgifter

I regel är bensinkort helt gratis att äga, det vill säga att kortet inte har en årsavgift. Det tillkommer heller inga avgifter för exempelvis handla med kortet så länge kreditfakturan inte delbetalas. Aviavgift kommer tillkommer vanligtvis, väljer man dock att använda sig av E-faktura är det helt kostnadsfritt.

Ytterligare finns det, beroende på kortet, avgifter för uttag och valutaväxling. Dessa avgifter går alltid att hitta på kortutgivarens hemsida men brukar i regel hamna mellan 1-3 procent.

Drivmedelsrabatt och bonus

Den främsta anledningen till att äga ett bensinkort är självfallet drivmedelsrabatter. Kollar man exempelvis på Circle K Mastercard så har dem idag en bonusnivå på 0,3% på alla köp där den kan höjas till 1% då man tankar mer än 1000 liter per år. Bonus nivån varierar självfallet från kort till kort där man med fördel jämför de olika kortens bonusnivå innan en ansökan görs.

Bonusen på bensinkort innebär nästan alltid återbäring, även kallat cashback. Detta innebär att en viss procent av det man spenderar med kortet betalas tillbaka till kortinnehavaren.

Utöver intjänandet av bonus brukar man också få rabatt på varje liter man tankar. Tar man återigen exemplet med Circle K Mastercard så erbjuder dem 15 öre rabatt per liter. Det låter inte som mycket men i det långa loppet bygger det upp till en ansenlig summa om man tankar regelbundet. Även rabatten skiljer från kort till kort men runt 15 öre per liter är den rabatt de flesta tankkort idag kan erbjuda.

Lojalitetsförmåner

Vissa bensinkort erbjuder något som kallas lojalitetsprogram. Dessa program är till för att belöna regelbundna och lojala kunder med ytterligare förmåner och exklusiva erbjudanden. Detta kan innebära allt ifrån att var 6:e biltvätt blir gratis eller att man får en kaffe på köpet. Det är oftast mindre belöningar för att man är en lojal kund och kan ses som ett plus i kanten.

Undvik delbetalning

Den största risken med att äga ett bensinkort eller kreditkort överlag är just möjligheten till att handla på kredit. Väljer man att delbetala sin månatliga kreditfaktura får man också räkna med att betala relativt höga räntekostnader. Skall man delbetala gäller det att ha full koll på sin ekonomiska situation. Sköts inte återbetalningen löper man risken att åka på höga förseningsavgifter som i värsta fall kan leda till betalningsanmärkning.

Bensinkort är inte något för alla

Har man en bil som används har man antagligen också nytta av ett bensinkort. Då dessa kort i regel är gratis förlorar man inget ekonomiskt på att äga ett så länge man undviker att delbetala sin kreditfaktura. Genom att kostnadsfritt kunna ta del av drivmedelsrabatt och andra förmåner kommer man i det långa loppet kunna dra ned på de kostnader bensinstations besöken står för.

Men ett bensinkort är inte något för alla. Har man ingen bil är det självfallet ingen poäng med att äga ett bensinkort. Vet man också med sig att man aldrig kan eller vill tanka på endast en och samma kedja får man inte ut speciellt mycket av att ha ett tankkort.

Skulle man vara intresserad av vad bensinkorten på marknaden idag har att erbjuda kan man använda sig av någon av de jämförelsesajter av bensinkort som finns på webben. Dessa sajter listar och recenserar olika kort kostnadsfritt och gör så att man slipper lägga ned tid på att leta upp korten själv. Man får snabbt en överblick av vad de olika aktörerna har att erbjuda och kan sedan välja bensinkort utefter den kedja man vill tanka hos.