När kontrollerade du oljan senast?

Publicerad 3 december, 2017

För att en bil ska må bra krävs bra motorolja samt rätt oljenivå. Därför är det viktigt att byta och kontrollera oljenivån med jämna mellanrum.

Kör man länge med låg oljenivå eller länge med samma olja kan det till slut skada motorn och leda till dyra reparationer och i värsta fall motorras.

Se därför till att byta olja enligt rekommenderat intervall. I bilens instruktionsbok finns information om hur ofta du bör byta. Vare sig du byter olja på bilen själv eller låter verkstaden fixa oljebytet så behöver du ändå kontrollera oljan med jämna mellanrum.

Passa på att kontrollera oljan samtidigt som du tankar. Oftast kontrolleras oljan på oljestickan i motorrummet. Men på vissa nyare bilar saknas oljesticka helt och då kontrollerar man enkelt oljenivån i bilens infotainmentsystem.

Skulle det visa sig att oljenivån är låg behövs påfyllning som man enkelt löser själv utan ett dyrt verkstadsbesök. Både nya och gamla bilar kan dra lite olja, vilket är helt normalt. Behöver man dock fylla på ofta bör man uppsöka verkstad för att kontrollera att allt står rätt till.

När man ska fylla på olja är det viktigt att man använder samma typ av olja som redan finns i motorn. Se till att du använder samma typ och helst av samma märke. Är du osäker, kolla instruktionsboken eller kontakta verkstaden.

Köp 1-liters flaska eller 4-liters dunk som kan ligga i bilen vid behov av oljepåfyllning. Men kom ihåg att bra olja kostar. Har du lämnat in bilen på en verkstad används ofta kvalitetsolja, vilket du också ska använda vill påfyllning. Köper du olja på macken är den ofta dyr. Passa istället på att köp motorolja online. Då får du bra olja till ett bättre pris. Hos Oljefyndet.se finns olja från kända märken som  Castrol, Mobil, Shell, Aral, Total, Motul och Fuchs.