NEVS/Saab ansöker om rekonstruktion – Uppdaterad

Publicerad 28 augusti, 2014

UPPDATERING 2
Kort efter att Nevs fått in pengar via lån av sin huvudägare och meddelat att de återigen ansöker om rekonstruktion går Vänersborgs tingsrätt nu ut med sitt beslut – de godkänner Nevs ansökan om företagsrekonstruktion.

SAAB AB beslutade idag (29 augusti) att Nevs tappar rättigheterna till namnet Saab. Frågan är om Saab AB kommer att ändra sitt beslut nu när Nevs fått lån och att det pratas om att en miljard kronor kan vara på väg att pumpas in i företaget.

Källa: Teknikens Värld


UPPDATERING
1
Nu har svaret från Vänersborgs tingsrätt kommit. De godkänner ingen rekonstruktion för NEVS. De anser att ansökan är vag och att företaget inte har tillräckligt med likvida medel för att uppfylla de förpliktelser som en rekonstruktion innebär.
Nevs meddelar att de tänker överklaga till hovrätten.

Källa: Teknikens Värld

 

För att skapa mer tid för förhandlingar ansöker Nevs om företagsrekonstruktion.

Styrelsen för National Electric Vehicle Sweden AB har idag den 28 augusti 2014 beslutat att ansöka om företagsrekonstruktion för att skapa mer tid för de pågående förhandlingarna. Ansökan har inlämnats till tingsrätten i Vänersborg.

– De trepartsförhandlingar vi för med två globala fordonstillverkare går fortsatt framåt, är komplexa och har tagit mer tid i anspråk än vad vi förutspått. Vi behöver ytterligare tid för att slutföra förhandlingarna och nå fram till ett avtal. Därför ansöker vi om en företagsrekonstruktion. Vi har för avsikt att till fullo betala våra skulder till leverantörerna, säger Nevs vd Mattias Bergman.

Nevs har omkring 400 leverantörer av direkt material och ytterligare 500 leverantörer av indirekt material. Det stora flertalet har valt att avvakta resultatet av de pågående förhandlingarna. Några fordringsägare har hos Kronofogden ansökt om indrivning av skulderna.

Kronofogdens åtgärder kan innebära tvingande försäljningar av tillgångar hos Nevs som är tänkta att ingå i överenskommelsen med fordonstillverkarna. Det skulle därför kunna riskera att förhindra ett avtal med dem. Därför har Nevs idag att ansökt om en företagsrekonstruktion för att få andrum att slutföra förhandlingarna.

Som rekonstruktör har Nevs föreslagit Lars Eric Gustafsson på Hamilton Advokatbyrå.

Källa: NEVS