Artikel i samarbete med Enklare.se

Privatleasing eller billån?

Publicerad 8 juni, 2019

Privatleasing eller billån

Privatleasing har blivit väldigt populärt i Sverige. Runt var fjärde privatregistrerad bil i Sverige är privatleasad. Men blir det billigare än med billån?

Fördelen med att köra en leasad bil är att man alltid får köra en ny bil, man slipper tänka på servicekostnader och värdeminskning. Men lönar det sig att privatleasa en bil rent ekonomiskt? Vi reder ut fördelar och nackdelar med privatleasing gentemot att köpa en bil.

Fördelar privatleasing
✓ Fast månadskostnad
✓ Alltid ny bil
✓ Slipp tänka på värdeminskning
✓ Slipp Kontantinsats

Fördelar köpt bil (billån/kontant)
✓ Du äger bilen själv
✓ Du kan byta bil när du vill
✓ Du kan köra hur många mil du vill
✓ Använd kontantinsats för att få ner månadskostnaden

Skillnad mellan olika biltyper

Månadskostnaden för privatleasing skiljer sig mycket mellan olika bilmärken. Därför är det viktigt att jämföra hos flera olika märken för att se vad man får för månadskostnaden. Små bilar är oftast ganska billiga att privatleasa och blir oftast en ganska bra affär rent ekonomiskt samt att man får tryggheten med privatleasing.

Större familjebilar är dock oftast ganska dyra att privatleasa. Vid denna typ av bilval är det viktigt att man jämför billån och bilmärken för att se skillnaderna i pris.

Prisexempel privatleasing
Som exempel kostar en liten Toyota Aygo från ca 1895 kr / mån. Vilket är ett ganska bra pris och kan konkurrera med ett billån då man även får tryggheten med privatleasing. Väljer man istället en större familjebil, exempelvis en Volvo V90 som kostar från ca 5179 kr / mån. Då kan man genom att hitta ett bra billån få ner kostnaden. Lägger man även in lite mer i kontantinsats kan man få ner månadskostnaden rejält till skillnad mot privatleasing.

Privatleasing passar inte alla

Privatleasing är en lösning för de som inte vill riskera höga servicekostnader och kan efter några år bara lämna in bilen utan att bekymra sig för värdeminskning. Men privatleasing är inte för alla. Kör man mycket blir det lätt väldigt dyrt och kan man tänka sig att köpa en bil med bara något år på nacken och istället köper bilen med billån kan man samtidigt få en modern bil till lägre kostnad. Servicekostnader första åren är inte heller så höga, utan är mer ett försäljningsknep från bilhandlarna.

Mer om privatleasing på Autofin