Artikel i samarbete med Provexa

Pulverlack – ett alternativ till vanlig lack

Publicerad 26 juli, 2021
Pulverlack

Att lackera om en bil är ofta ett stort jobb som är bäst att lämna bort. Men även andra delar på bilen kan vara värt att lämna bort om man vill få ett riktigt bra resultat. Ett alternativ till vanlig lack är pulverlack där pulver läggs på genom elektrisk laddning och hög temperatur. 

Att köpa en sprayburk på närmaste butik och spraya detaljer på bilen är oftast den enklaste vägen. Men tyvärr blir inte resultatet 100% även på mindre detaljer med vanlig sprayburk. En hel billackering bör man såklart lämna bort till professionell billackarare om man inte har lång erfarenhet. Men även mindre detaljer kan man lämna bort. I vissa fall kan även pulverlackering vara ett alternativ, något som vissa lackfirmor erbjuder. Oftast är det ett bra alternativ om du exempelvis vill lackera om fälgar eller motordetaljer. 

Pulverlackering är en annan typ av lackering där pulver läggs på genom en process där pulvret görs statiskt med hjälp av en elektrisk laddning, då fastnar pulverpartiklarna på föremålet när de sprutas på med hjälp av tryckluft. Efter appliceringen av pulverlacken härdas ytan och det görs genom att utsätta föremålet för hög temperatur en viss tid. Efter att föremålet har kallnat så är pulverlackeringen färdig.

Resultatet av pulverlackering blir en slitstark yta med lång livslängd som får en jämn och fin applicering vid hörn och kanter. Något som passar bra på exempelvis fälgar och motordetaljer. 

Pulverlack är även ett miljövänligare alternativ än vanlig lack då det inte innehåller några lösningsmedel. Trots det klarar pulverlacken starka kemikalier som exempelvis avfettning. 

Precis som vid vanlig lackering krävs ett noggrant underarbete för att få ett bra resultat. Ytorna behöver vara helt rena och ofta sandblästrar man föremålen innan lack. Pulverlackering går att applicera på flera olika material, både stål, galvat stål, eller aluminium går bra att lackera med pulverlack. 

Vill du veta mer om pulverlackering kan läsa mer på Provexa