Artikel i samarbete med Waxy

Rekonda bilen innan vintern

Publicerad 13 oktober, 2021
Bilrekond vinter

Ofta är man mest intresserad av att putsa på bilen när vårsolen börjar titta fram. Men egentligen är det viktigare att se över bilens in- och utsida på hösten, innan vintern.

Att ha ett gott vaxskydd på sin bil gör inte bara att bilen glänser mer, utan ger lacken ett bättre skydd mot exempelvis asfaltsprickar och vägsalt. Något det är mycket av på våra svenska vägar under vinterhalvåret. Ett bra vaxskydd gör även att bilen blir mer lättvättad, vilket är en fördel året om. Många tvättar bilen oftare under sommarhalvåret, men det är egentligen ännu viktigare under vinterhalvåret då det är bra att spola av saltrester och smuts för att undvika uppkomsten av rost.

Utvändig rekond

Utvändig rekord kan man såklart både göra själv eller lämna till specialister på en firma. Problemet på hösten är ofta att utomhustemperaturen sjunker, vilket gör att det inte är rekommenderat att polera bilen utomhus. Rekommenderad temperatur för att polera bilen är mellan +10°C och +25°C. Är man sent ute på hösten eller inte har tid och kunskap om polering bör man istället anlita ett professionell företag inom bilrekond. De brukar ha bra lokaler med rätt temperatur och ljussättning för att få din bil riktigt ren och glansig med ett bra skydd. 

Invändig rekond

Invändig rekord är också viktigt inför vintern. Inte bara för att det är trevligare med en ren interiör även vintertid. Genom att göra rent alla ytor och speciellt glasytor undviker man att rutorna immar igen, eller i värsta fall skapar frost på insidan av rutorna. Ytterligare en åtgärd för att undvika imma på rutorna är att byta ut eventuella textilmattor mot gummimattor. Detta eftersom textilmattorna blir blöta och svårtorkade, vilket resulterar i att fukt bildas i bilen, vilket skapar imma/frost på insidan av rutorna. 

Att rengöra invändigt och byta ut mattor är lätt att göra själv. Men väljer man en helrekond som inkluderar både in och utvändigt så slipper man tänka även på den biten.