Artikeln presenteras i samarbete med Alltomkreditkort.se

Så sparar du pengar med bensinkort

Publicerad 26 november, 2021
Bensinkort

Det finns många fördelar med att skaffa ett bensinkort om du är bilägare. Bensinkort ger dig inte bara extra skydd i vardagen genom kostnadsfria försäkringar, korten tillåter även dig att spara en hel del pengar. Detta genom bonus, återbäring och olika rabatter som kortägare kan att ta del utav. Nedan kan du läsa mer om hur kan spara pengar med ett bensinkort som passar dig. 

Försäkringar

Det finns flera kompletterande försäkringar som tillkommer med bensinkort. Dessa försäkringar fokuserar främst på att skydda dig och ditt fordon vid oförutsedda händelser. Exempelvis så kan bensinkort erbjuda tankafelförsäkring om du använder kortet via betalning av drivmedel. Med försäkringen har du möjlighet att få ersättning för kostnader som tillkommer ifall du skulle råka tanka ditt fordon med fel drivmedel. Bensinkort kan även erbjuda ersättning vid förlust av bilnyckeln samt självriskskydd vid bärgning och assistans. 

Fördelen med dessa försäkringar är att de tillkommer helt kostnadsfritt om du använder ditt bensinkort vid betalning. Det innebär således att du har möjlighet att ta del av ersättning helt gratis, vilket kan tillåta dig att spara en hel del pengar. 

Rabatt

Den främsta anledningen till att bilägare skaffar bensinkort är för att ta del av drivmedelsrabatten som korten erbjuder. Tankkort erbjuder vanligtvis mellan 5 – 25 öre per liter i rabatt beroende på om du väljer att tanka på en bemannad eller en obemannad bensinstation. Det finns även kreditkort som erbjuder en procentuell drivmedelsrabatt, exempelvis Ikano Visa som erbjuder 1% i drivmedelsrabatt på alla bensinstationer i Sverige. 

Bensinkort kan även ge rabatt på produkter och tjänster som bensinkedjan erbjuder. Dessa rabatter kan innefatta allt från rabatt på kaffe till rabatt på biltvätt. Dessutom erbjuder tankkort även rabatt hos samarbetspartners till bensinkedjan. Detta kan tillåta kortägare att få rabatt på allt från upplevelser till produkter. 

Bonus

Många tankkort är utrustade med lojalitetsprogram i form av bonus. Tankkort som har bonusprogram erbjuder i regel bonuspoäng på samtliga köp som görs med kortet, förutom köp som genomförs hos konkurrerande bensinstationer. 

Den insamlade bonusen kan betalas ut på olika sätt beroende på vilket bensinkort du har. Vissa bensinkort tillåter dig att använda din bonus för att betala för produkter såsom spolarvätska eller biltvätt hos bensinkedjan. Bonusen kan även betalas ut genom en värdecheck som skickas hem till dig. 

Cashback

Tankkort kan även erbjuda cashback på köp som görs med kortet. Vissa bensinkort erbjuder endast cashback på köp som genomförs hos bensinkedjan, exempelvis vid betalning av hyrbil eller spolarvätska. Det finns även bensinkort som ger återbäring på alla köp som görs med kortet. Cashbacken kan betalas ut via värdecheck som skickas hem till dig eller genom avdrag på din kreditkortfaktura. Med vissa bensinkort med cashback kan du även få din

återbäring utbetald genom att pengar sätts in på ditt bankkonto. Att välja ett bensinkort som erbjuder återbäring är ett mycket bra sätt att spara pengar. 

Sparränta

Det finns tankkort som erbjuder inlåningsränta på insatt belopp. Det innebär att du får ränta på det belopp som du för över och sparar på kortet. Med sparränta tjänar du pengar samtidigt som du sparar dina pengar. 

Ingen årsavgift

Det finns många bensinkort som saknar årsavgift. Därmed kan du ta del av alla förmåner som kortet erbjuder helt utan extra kostnad. Ser du till att betala dina kreditkortsfaktura i tid så tillkommer heller ingen ränta. Det innebär således att kortet blir både gratis att äga och använda. 

Tips för att hitta rätt bensinkort

När du ska välja tankkort bör du i första hand utgå ifrån vart du brukar tanka. Finns det en bensinstation som ligger nära ditt arbete eller ditt hem som du vanligtvis tankar hos kan det vara fördelaktigt att välja ett bensinkort som ger dig rabatt på just denna bensinstation. Detta eftersom bensinkort i regel endast ger drivmedelsrabatt hos utvalda bensinkedjor. Vill du ha större valmöjligheter kan du även välja ett kreditkort som erbjuder rabatt hos flera olika bensinkedjor. 

Det kan även vara fördelaktigt att ta hänsyn till bensinkortet övriga avgifter och villkor. Exempelvis kan det vara bra att se över vilka köp som är bonusgrundande, hur bonusen betalas ut samt vilka försäkringar ingår. Genom att jämföra bensinkorts samtliga förmåner, avgifter och vilkor mot varandra kan du hitta rätt bensinkort för just dig.