Artikel i samarbete med Lavendla.se

Ska man skriva med sin bil i testamentet?

Publicerad 29 september, 2019

Testamente bil

Att skriva ett testamente är bra för att känna sig trygg med vad som händer med ens tillgångar och ägodelar den dagen man går bort. Men ska man skriva med sin bil i testamentet?

Med ett testamente kan man bestämma vad som ska hända med ens ägodelar efter döden. Har man inte skrivit något testamente följs reglerna av ärvdabalken vilket gör att alla tillhörigheter går till fru/man och till eventuella barn och barnbarn.

Har man en vanlig bruksbil kanske man inte bryr sig så mycket om vad som händer med den efter ens död. Man kanske inte ens skriver in den som en separat punkt i testamentet, utan att den går precis som allt annat till närmaste familjen.

Har man däremot en entusiastbil som dessutom kanske är väldigt ovanlig är man antagligen mer angelägen om att den hamnar i rätt händer. Man kanske vill att bilen hamnar hos någon kompis eller till någon i släkten med rätt kunskap om bilen, till något specifikt barn eller till ett bilmuseum där andra kan njuta av den. Har man en specifik önskan är det viktigt att man skriver in detta i sitt testamente som en egen punkt. Först då kan man man ska vara säker på att bilen hamnar hos den man helst vill.

För att skriva ett giltigt testamente måste man själv skriva under det, samt vara bevittnat av två personer. Man kan skriva ett testamente helt själv genom att ladda ner en testamentemall. Men vittnen är alltid ett krav. Många väljer dock att anlita en jurist för att få allt korrekt i testamentet. Att anlita en jurist för testamente brukar kosta runt 5-8000 kronor. Men man behöver inte gå till en juristbyrå för att få hjälp. Hos exempelvis Lavendla kan man få prata med en personlig jurist över telefon, som dessutom är kostnadsfritt.

Läs mer om hur hur man skriver ett testamente och om vad som bör skrivas med på Lavendla.se