Artikeln presenteras av WaterCircles

Teckna bilförsäkring – Vilken nivå behöver du egentligen?

Publicerad 21 februari, 2022
Teckna bilförsäkring

Har du nyligen skaffat en ny bil och planerar att teckna bilförsäkring? Låt oss hjälpa dig!

Många tycker att bilförsäkringar kan vara krångliga med alla olika alternativ och nivåer. Idag finns många olika aktörer att välja bland, från mer generella försäkringsföretag till företag som WaterCircles som erbjuder en mer skräddarsydd försäkring. Bil och motorfordon har i många fall samma upplägg på sina försäkringar med de klassiska alternativen: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Har du köpt en begagnad bil räcker det ofta men en trafikförsäkring eftersom det inte är prisvärt med en mer täckande bilförsäkring, specialanpassad för just din bilmodell. 

När blir en bilförsäkring billigare eller hur får jag den billigaste försäkringen är en fråga som många ställer sig. Vi kommer börja i motsatt ände i den här artikel och hjälpa dig förstå vilken försäkringsnivå du behöver, sen kan du i nästa steg börja jämföra priser mellan de olika försäkringbolagen.  

Längst ner i artikeln får du tips på försäkringar för flera bilmärken.

Välj rätt bilförsäkring för din situation

När du köper din första bil kommer bilförsäkringen lätt som en eftertanke, och många tecknar första bästa försäkring för att kunna komma ut på vägarna direkt. Alla bilar behöver en bilförsäkring för att man lagligt ska få ta ut bilen på svenska eller europeiska vägar, därför måste du alltid teckna en försäkring. Bil och andra fordon på våra vägar har alla samma grundstruktur när det kommer till försäkringsalternativen. En trafikförsäkring är den lägsta nivån du kan välja när du ska teckna bilförsäkring, sen finns det två påbyggnader: halv- och helförsäkring. Vi kommer nu gå in lite mer djupgående i de tre huvudkategorierna som finns för att ge dig en bättre förståelse för vilken som passar dig och din bil när du ska teckna bilförsäkring. 

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är obligatorisk för att du ska få köra din bil på svenska vägar. Trafikförsäkringen ersätter personskador på passagerare och föraren i bilen oberoende av vem som orsakade skadorna. Trafikförsäkringen täcker också skador på andra bilar eller annan egendom som skadats i olyckan. Vanligtvis är självrisken på trafikförsäkringen 1 000 kronor. I många fall så räcker en trafikförsäkring speciellt om du har köpt en begagnad bil där försäkringspriset blir en relativt stor del av den totala kostnaden i jämförelse med om du köper en helt ny bil för flera hundra tusen kronor. 

Halvförsäkring

Halvförsäkringen täcker alla områden som är inkluderade i trafikförsäkringen samt ett flertal andra punkter. Dessa kan variera mellan olika bilförsäkringar, så det kan vara värdefullt att läsa på innan du tecknar ett avtal. Halvförsäkringen är ett tryggt val och när du köper en ny bil ingår ofta en vagnskadegaranti vilket tillsammans med en halvförsäkring ger dig samma skydd som en helförsäkring.

 • Allrisk
 • Glas
 • Brand
 • Maskin & elektronik
 • Stöld
 • Rättskydd
 • Räddning

Helförsäkring

Helförsäkringen innehåller ytterligare ett extra skydd för din bil och ger dig det mest omfattande skyddet gällande skador på din bil vid en olycka. Detta eftersom helförsäkringen innehåller en vagnskadeförsäkring. I de fall du köpt en nyare bil som kommer med en vagnskadegaranti så räcker det att teckna en halvförsäkring för att få fullt skydd. Sedan när garantin går ut kan du besluta om du vill uppgradera till en helförsäkring. 

Vagnskadeförsäkring

En vagnskadeförsäkring täcker skador på din bil som orsakats av en trafikolycka, samt vissa yttre olycksscenarion som till exempel om ett träd skulle falla över din bil. Vanligtvis kan du välja hur stor du vill att självrisken ska vara för att påverka månadskostnaden. Självrisken på vagnskadeförsäkringen ligger vanligtvis mellan 3 000–6 000 kronor.

Köp bilförsäkring – vad ska jag tänka på?

När du väl har bestämt dig för att köpa en ny bilförsäkring kan det alltid vara värdefullt att göra en sista jämförelse. Konsumenternas.se jämför de största aktörerna på marknaden och kan vara en bra sista stopp innan du ska teckna bilförsäkring. Genom att kolla upp betyget på försäkringsbolaget du valt via konsumenternas.se kan du vara säker på att du väljer en trygg och säker aktör. Utvärdera vilken försäkring du faktiskt behöver: Har bilen ett tillräckligt högt värde för att det ska vara värt att köpa en helförsäkring eller kommer du klara dig med enbart en trafikförsäkring? Nedan kan du se en sammanställning av de tio bästa bilförsäkringarna för hel, halv och trafikförsäkring värderat utifrån konsumenternas.se egen poänglista, september 2021. 

Bästa trafikförsäkringen

 1. ICA Försäkring
 2. Safetown
 3. Tre Kronor via Swedbank
 4. WaterCircles
 5. Folksam
 6. Aktsam
 7. Dina
 8. Gjensidige
 9. If
 10. Länsförsäkring

Bästa halvförsäkringen

 1. Trygg-Hansa
 2. Paydrive
 3. Folksam
 4. Gjensidige
 5. If
 6. Tre kronor via Swedbank
 7. WaterCircles
 8. ICA Försäkring
 9. Moderna
 10. Safetown

Bästa helförsäkringen

 1. Trygg-Hansa
 2. If
 3. Paydrive
 4. Tre Kronor via Swedbank
 5. Folksam
 6. Gjensidige
 7. ICA Försäkring
 8. Moderna
 9. Safetown
 10. WaterCircles

Billiga bilförsäkringar för ditt bilmärke

De finns mängder av olika bilförsäkringar, många bilmärken har bildat egna samarbeten med specifika försäkringsbolag för att kunna erbjuda nischade bilförsäkringar specifikt för deras bilmärke. Ibland har bilmärken unika försäkringskampanjer du kan ta del av i samband med att du köper en ny bil, som en gratis provperiod eller en rabatterad premie. 

Tesla Försäkring

Ett exempel på en nischad bilförsäkring är WaterCircles Tesla-försäkring, som låter dig tecknaen försäkring som är unikt utformad för din bils unika egenskaper. I många fall kan du skräddarsy en Tesla-försäkring mot unika bilmodeller som Tesla Model 3, S eller X. Med hjälp av dessa skräddarsydda bilförsäkringar kan du känna en trygghet att du valt rätt försäkring för rätt bil. Köper du en ny Tesla i Sverige får du automatiskt försäkringen InsureMyTesla under de första två veckorna. I den försäkringen ingår bland annat reparationer på verkstäder auktoriserade av Tesla samt reparation av skador på touchskärmen. 

Volvo Försäkring

Volvo har sin egen brandade försäkring. Den heter Volvia och är ett samarbete med IF Skadeförsäkring. Volvia riktar sig både mot nya Volvobilar och äldre modeller med unikt anpassade försäkringar. Hos Volvia ingår bland annat skadeservice i mobilen, och Volvia hjälper dig även vid köp av begagnade Volvobilar.

Det finns flera andra anpassade Volvoförsäkringar. Dessa har inget officiellt samarbete med Volvo likt Volvia, utan har i stället valt att skapa en produkt fokuserad på deras bilar på egen hand. Även här har WaterCircles en nischad Volvo bilförsäkring framförallt för Volvo v70, v90, XC60 m.fl.

BMW Försäkring

En BMW bilförsäkring är en självklarhet för dig som äger en begagnad eller ny BMW. BMW själva har ett samarbete med Trygg-Hansa för sina BMW-försäkringar, men det finns fler alternativ som kan vara värt att spana in när du ska försäkra BMW. WaterCircles bilförsäkring för BMW är ett bra val för dig som är ute efter en mer miljösmart försäkring än de traditionella. Flera av försäkringsbolagen har samarbetsrabatter eller onlinerabatter, så se alltid till att jämföra.

Volkswagen Försäkring

Äger du en Volkswagen och letar bilförsäkring? Då finns det flera alternativ som är väl värda att kika på innan du bestämmer dig. Volkswagen har en egen försäkring som är en del av If Skadeförsäkring. Det finns även andra alternativ som WaterCircles som är en bra och miljömedveten försäkring till din Volkswagen. Där kan du försäkra Volkswagen Golf, Passat eller andra välkända modeller – både nya och begagnade.