Välj rätt bil för flytten

Publicerad 13 augusti, 2020
Flyttfirma Stockholm

Efter sommaren är det många som flyttar. Antingen ska man kanske börja studera eller fått jobb på annan ort som kräver att man flyttar. En flytt kräver mycket planering och det gäller att allt går smidigt på själva flyttdagen. En viktig del i flytten är transporten. Vi går igenom olika typer av flyttbilar och vad du bör tänka på vid val av transport. 

Enligt statistik är det flest som flyttar i september, augusti och oktober. Oftast får man tillträde till sin nya bostad vid månadsskiftet, vilket gör att de flesta flyttar i början på månaden. Många väljer även att flytta på helgen eftersom som många är lediga då. Detta gör att hyrbilarna under dessa perioder snabbt blir uppbokade. Därför gäller det att vara ute i god tid med att boka den typ av transport man vill ha.

Olika typer av flyttbilar

personbil

Vanlig personbil

Har man inte så mycket att flytta kan en vanlig personbil fungera. Du kanske ska flytta till en liten studentlägenhet. Är det din första lägenhet kanske du väljer att köpa möbler och inredning på plats i din nya ort. Då kan en större flyttbil vara överflödig och en vanlig personbil tillräcklig nog. 

Flyttsläp

Släpvagn

Har du lite fler saker som inte ryms i en vanlig personbil kan man alltid hyra en släpvagn för flytten. Hos många av de stora mackarna kan man använda sig av ”Hämta här, lämna där”, vilket gör att du inte behöver köra släpet tillbaka, utan kan lämna släpet i din nya stad.

Flyttbil

Skåpbil

En skåpbil kan vara ett alternativt transportmedel vid flytt som rymmer mer än en vanlig personbil. Samtidigt slipper man köra runt på ett släp. Vilket underlättar vid parkering och i och urlastning. Skåpbilar finns att hyra hos de större mackarna. 

Flyttlastbil

Liten lastbil

Med ett B-körkort får man framföra fordon på max 3.5 ton. Det finns små lastbilar som man faktiskt får köra med vanligt B-körkort som ligger precis under viktgränsen. Med dessa bilar får man plats med mycket möbler och flyttlådor.

Anlita en flyttfirma

Ska du flytta långt är ett bättre alternativ att anlita en flyttfirma. Då slipper man tänka på att hyra släp eller hyrbil. Man slipper även att köra ett fordon man inte är van vid. Ska man flytta till någon av Sveriges storstäder är det en bra idé att söka efter en flyttfirma i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Att anlita en flyttfirma i staden man ska flytta till kan vara bra eftersom dessa firmor känner till staden väl. 

En bonus när man anlitar en flyttfirma är såklart även att man slipper bära alla tunga möbler och lådor själv. När man anlitar en flyttfirma ingår oftast en helhetslösning med både bärhjälp och transport. Det enda du behöver göra är att packa ner allt i flyttlådorna.