Artikel i samarbete med Gustavsbergs Taxi

Välj rätt taxibolag i Stockholm

Publicerad 12 november, 2021
Taxi Stockholm

Att transportera sig i Stockholm öppnar upp för många alternativ. Tunnelbanan har för många varit det självklara alternativet. Men under pandemin har många valt andra transportmedel. 

Tunnelbanan är ett snabbt och relativt billigt transportsätt i Stockholm. Men vill man inte vistas bland stora folksamlingar eller har bråttom är det inte det bästa alternativet. 

Kör man inte egen bil eller inte har lust att köra elsparkcykel är taxi i Stockholm ett bra alternativ. På senare år har taxibranschen ändrat sig en del med nya utmanare som exempelvis Uber. Dessa företag kräver numera att förarna ska ha taxikörkort i Sverige, vilket betyder att det inte är vem som helst som kör bilarna som det var tidigare. Detta gör dom till vilket taxibolag som helst i Stockholm, förutom att det är enskilda person med taxikörkort som kör åt exempelvis Uber. 

Är man på besök i Stockholm upptäcker man snart att det finns mängder av taxibolag. Men många av bolagen är små och tar oftast högre taxa än de etablerade taxibolagen, speciellt för besökande och turister som kanske inte har full koll på prissättningen. Men det gäller att kolla noga när man väljer taxi. Inte sällan har de små bolagen logotyper som är väldigt lika de etablerade bolagen. 

Om man vill vara trygg ska man välja ett etablerat taxibolag. Läs även noga vad som står på taxibilens prisinformation. Alla taxibilar i Sverige ska enligt lag ha en tydlig prisinformation. Jämförelsepriset som ska anges är en typresa på 10 kilometer som tar 15 minuter. 

Men det bästa är om man kan komma överens om ett fast pris innan resan startar. Då kan man sitta lugn hela resan och vara säker på att priset inte drar iväg. Det är dock inte alla taxichaufförer som går med på fast pris. Det beror bland annat på att köer kan uppstå, vilket gör att resan tar mycket längre tid än vad de isåfall beräknat.