Vanligaste felen som du kan fixa själv inför besiktning

Vanligaste felen besiktning
Publicerad 24 november, 2015

Innan det är dags för besiktning är det bra att kolla över bilen ordentligt. Kommer du väl förberedd är risken för att du slipper ombesiktning mycket mindre.

De vanligaste felen hos besiktningsstationerna är ofta fel du enkelt kan upptäcka och fixa själv. Gör en snabb genomgång i god tid innan du åker och besiktar din bil. Se över så att alla lampor, hel – halvljus, blinkers/varningsblinkers, bakljus osv fungerar. Det är ett bra första steg.

Här följer några vanliga fel som du enkelt kan kontrollera:

Positionsljus

Det vanligaste felet att få anmärkning på är positionsljus, 11% av bilarna får anmärkning på detta. Det är alltså över 1 av 10 bilar som underkänns på denna punkt. Positionsljus är ofta enkelt att byta och är en onödig punkt att underkännas på. Positionsljus kan du köpa enkelt på nätet.

Halvljus

Den näst vanligaste anmärkningen är halvljusstrålkastarna som står för 8% av anmärkningarna. Det kan vara allt från trasig lampa, sprucket glas eller ett slitet glas. Saker du kan köpa hos bl.a. Mister-auto.se.

Bromsar

Tredje vanligaste felet är anmärkningar på slitna bromsbelägg eller bromsar som tar ojämnt. Kolla över dina bromsbelägg och bromsskivor och känn efter så att bilen inte drar snett. Köp bromsbelägg och skivor och byt själv eller lämna in bilen till din verkstad.

Däck

Däcken är något många får anmärkning på. Kontrollera att dina sommardäck har minst 1,6 millimiter och dina vinterdäck 3 millimeters mönsterdjup. Kolla även så att däcken inte är för snett slitna för att slippa anmärkning. Är däcken dåliga är det dags att köpa nya däck.

Kontrollerar du ovanstående saker innan besiktning har du större chans att få en godkänd bil utan anmärkningar.
Glöm dock inte det enklaste: varningstriangel, bälteslås, demonterbar dragkrok med nyckel, bra torkarblad inkl. spolarvätska samt att tutan fungerar.

Lycka till med din nästa besiktning!