Artikel i samarbete med Byggshop.se

Verktygen du bör ha i bilen

Publicerad 24 april, 2019

Kan man greja själv behöver man inte alltid ringa bärgningsbilen när man fått stopp ute på vägen. Med rätt verktyg kan man, om man är händig lösa mycket på plats. Det är då viktigt att ha med sig en bra grunduppsättning med verktyg. Orginal verktygssats kanske inte alltid räcker så långt.

Bosse Bildoktor brukar skämtsamt säga att man endast behöver ha med sig två verktyg, universalspray och silvertejp. Med förklaringen att om något sitter fast men borde vara löst – använd universalspray och om något är löst men borde sitta fast – använd silvertejp.

Universalspray och silvertejp är faktiskt inte så dumt att ha med sig. Men allvarligt talat kan det vara bra att ha med sig några fler verktyg i bilen. Vi ger några tips på användbara verktyg:

Bits

Ha med massa olika bits, speciellt torx som används mycket i dagens bilar. Att ha med sig massa fasta mejslar tar bara massa plats. Ha med en magnetmejsel för bitsen eller en smidig skruvdragare, helst med inbyggd belysning ifall det är mörkt.

Öppna nycklar och hylsnycklar

Mycket i bilars konstruktion är fästa med bultar. Behöver man dra åt något är det bra att ha några öppna nycklar och hylsnycklar i bilen. Välj de storlekarna som förekommer mest i just din bilmodell.

Domkraft

Oftast finns det en liten, ganska klen domkraft som standard i dom flesta bilar. Dessa funkar, men finns ingen domkraft alls bör du skaffa en som ligger i bilen ifall bilen skulle få punktering.

Fälgkors

Även fälgkors brukar finnas som standard i dom flesta bilar. Saknas detta är det en god investering att ha i bilen. Alternativt en hjulnyckel med vändbara hylsor.

Silvertejp

Som Bosse Bildoktor säger: Sitter något löst – använd silvertejp. Ibland kan det faktiskt fungera som en provisorisk lösning.

Buntband

Sitter något löst och som tillfälligt behöver sitta fast så är det alltid bra att ha med sig några buntband.

Avbitare

Behöver du klippa av något, exempelvis buntband, är en avbitare bra att ha nära till hands.

Andra användbara saker att ha i bilen

Förutom verktyg finns det andra saker som kan vara bra att ha med i bilen. Dels som säkerhet för dig eller om du skulle stöta på någon annan som fått stopp på sin bil. Här är några tips på saker som kan vara bra att ha i bilen utöver verktyg:

– Startkablar
– Reflexväst
– Punkteringsspray
– Bogserlina
– Ficklampa
– Brandsläckare