Artikel i samarbete med Cvasino.se

Vilken är den absolut bästa bilen i Spelvärlden?

Publicerad 21 september, 2020
spelbilar

Har du någon gång spelat ett racingspel eller ett annat spel där bilar och fordon utgör en stor del av spelet? Då kanske du har funderat på vilken bil som är den absolut bästa. Detta är en väldigt subjektiv fråga och svaret är att bilen finns i Mario Kart 8 Delux för Nintendo Switch. Läs mer så ska vi vidareutveckla det påståendet.

Vilken sorts spelenhet tillhör bilen?

Först måste vi ställa oss frågan, hur definierar vi urvalet på bästa bilspel? Skall vi ha med spel från alla spelenheter, eller ska vi vara mer selektiva i urvalet?

Idag finns många olika enheter som är specifikt till för att spela tv-spel, spelkonsoler som PlayStation, Nintendo och Xbox för att nämna några. Samtidigt spelas många spel även på datorer och i mobiler idag.

Det finns med andra ord en mycket stor bredd på utbudet eftersom varje enhet även har i runda slängar omkring 1000 spel, var enligt en sammanställning från Neogaf. Alla dessa spel är givetvis inte racingspel. För PC och mobiler är utbudet av spel ännu större.

Vad definierar vi som bil?

Tillsammans med Amy Martinsson, en expert inom spelvärlden har vi diskuterat bilspel. En av de frågor vi ställde oss för att kunna avgöra vilken bil som är bäst var vilka egenskaper som gör en bil i spelvärlden bra. Exempel på egenskaper kan vara allt från:

 • Hastighet
 • Manövrering
 • Utseende
 • Möjlighet att modifiera bilen
 • Sällsynthet

Till mer övergripande saker som hela spelupplevelsen med ljudeffekter, grafik och miljön i form terrängen och världen runt omkring.

Då återkommer vi till påståendet i inledningen. Kan vi definiera fordon i Mario Kart 8 som bilar? Kanske inte, vilket också kan sägas om de svävande skeppen i Wipeout serien för PlayStation. Men fordonen i GTA serien är helt klart bilar och kanske är det just i någon titel från GTA den bästa bilen finns. Vi tänker bland annat på tankbilen från GTA 1 som ger en rad fördelar på grund dess potentiella kinetiska energi.

Nomineringar för bästa bil

Vilket spel har den bästa bilen. Låt oss titta på våra nomineringar.

 • Batmobilen från Arkham Knight
 • Tankbilen från GTA 1
 •  BMW M3 GTR E46 från Need for Speed: Most Wanted
 • Warthog M12 från Halo-serien
 • Ford GT LM 2 från Gran Turismo
 • AG Systems Prototype från Wipeout 2048
 • Goblin Trike från World of Warcraft

Det finns naturligtvis många, många fler men här har vi en lista som ändå ger en synnerligen intressant bredd på de typer av bilar eller fordon som finns tillgängliga i spel och då har vi lämnat spel som Euro Truck Simulator 2 därhän.

bilspel

Den bästa bilen

De krav vi har utgått ifrån när vi försökt att avgöra vilken bil från spelvärlden som är absolut bäst är baserat på dels popularitet, dels originalitet, med andra ord det där lilla extra.

Need for Speed

Vi måste naturligtvis ha med en sådan ikon som BMW M3 GTR E46 från Need for Speed: Most Wanted eftersom den helt enkelt är så cool och sedan dyker i flera spel senare i serien Need for Speed.

Gran Turismo

Alla fans av Gran Turismo skulle bli riktigt förbittrade på oss om vi nedlåter oss till att inte nämna den eminenta bilen, Ford GT LM 2 som säkert etsats sig fast hos spelare världen över.

Arkham Knight

Men bilen framför alla andra måste ju ändå vara Batmobilen från Arkham Knight. Batmobilen i sig är ju en ikon för generationer och designen som den fått i detta spel är både djärv och annorlunda. 

Mobilspel och andra spel

De spel och fordon vi nämnt ovan hör uteslutande till spelkonsoler och PC spel men det finns ju en rad andra bilspel också. Bland annat till mobiler och ett populärt spel för denna typ av enhet är Hill Climb Racing som utvecklades 2012 och som fortfarande är mycket omtyckt.

Därtill finns det även en hel del små flash spel att spela i webbläsaren på datorn och även en del kasino online har spel med racing teman så bilspel finns det gott på marknaden i många varianter.

Sammanfattning

Racingspel och andra spel som inkluderar framförandet av fordon är fortsatt populära. Det är roligt att se en sådan bredd på utbudet då nästan alla kan hitta ett spel och framförallt en bil de tycker om. Vilken bil som är bäst i tv-spel är upp till var och en.