De 5 vanligaste misstagen när vi skaffar bilförsäkring
För att kunna köra med klassiska bilar såväl som elbilar så måste de vara försäkrade. Svensk lag kräver trafikförsäkring av bil men sedan är det fritt fram att välja en hel- eller halvförsäkring. Detta innebär att försäkringsbolagen kan locka med fördelar och då gäller det att du förstår hur du ska välja.
Idag finns det hjälp att få. Du kan hitta bästa bilförsäkring hos Tryggvi och det finns gott om sajter som jämför olika bilförsäkringar åt dig. Men innan du låter en tjänst online göra jobbet åt dig så är det inte så dumt att kika lite på vanliga misstag som du bör undvika…
- Du tar första bästa bilförsäkringen
Det här kan ju låta som att köpa grisen i säcken och det är det väl ingen som gör nuförtiden? Trots att det finns så många bra jämförande sajter så är detta faktiskt ett av de vanligaste misstagen.
När du får ett samtal från ett försäkringsbolag i samband med att du köper en ny bil så tackar du ja. Kanske tänker du att detta spar dig tid och tid är ju också pengar. Det du inte funderar på är att du med snabb research kan ta reda på om du fick ett bra erbjudande. Kanske väljer du sedan ett annat bolag eller så pressar du det erbjudande du fick med informationen du har samlat in.
- Du har ingen koll på vilken typ av försäkring du behöver
Halv, hel, vagnskada… vad är vad? Om du tecknar en försäkring utan att veta om vad som kan förväntas ingå, vad den täcker och vad du eventuellt vill lägga till så begår du ett misstag. Börja alltid med att läsa på för att på så vis hitta den bilförsäkring som kommer att passa dig bäst.
Missa inte de viktigaste delarna som ersätter för:
- Stöld
- Skada i trafik
- Skada på glas
- Maskinskada
- Brand
- Räddning
- Rättskydd
- Allrisk
- Vagnskada
Läs igenom för att kontrollera att alla dessa delar är med i den försäkring som du tecknar.
- Du har ingen koll på självrisken
Om du inte vet vad du får betala i självrisk vid en olycka eller skada så har du inte koll på din bilförsäkring. Många gör detta misstag och tecknar en försäkring utan att förstå vad det kommer att kosta om de måste använda den.
Det gäller att hitta balansen mellan en självrisk som är låg utan att försäkringen för bilen för den sakens skull blir alltför dyr.
- Du anger inte rätt information
Det är också vanligt att folk slarvar med informationen de fyller i för att få prisförslag för försäkringen. Om du då du tecknar försäkringen skriver in fel så kan det leda till att du inte får försäkringen. När felet står kvar och först upptäcks den dag då du behöver använda din bilförsäkring så kan det leda till att du inte längre har rätt till någon ersättning.
- Du försöker inte förhandla om priset
Många tror att det pris som anges som det lägsta eller ett superbra erbjudande är det slutliga priset. Men den som diskuterar saken en stund får ett nytt superbra pris för bilförsäkringen. Det kan vara så att du får be försäkringsförsäljaren om att kolla med sin ledning om vad som går att göra.
Det kan också fungerar att ange andra förslag du har fått för att se om försäkringsbolaget kan toppa dessa med bättre pris eller bättre villkor.
Summering
Även om du finner en jättebra sajt online som jämför bilförsäkringar åt dig så ska du vara medveten om misstagen här ovan. Det är alltid ditt ansvar att veta vad du skriver på. Så var även noga med att inte begå det vanliga misstaget att inte läsa försäkringens villkor ordentligt.
Anta ingenting, kontrollera allt och pressa priset så att du får en försäkring för din bil som du kan känna dig riktigt nöjd med!