Artikeln presenteras av Reviewsbird

Så importerar du din bil till Danmark

Publicerad 22 juli, 2022
Import Danmark

Kör några kilometer över Öresundsbron, och du är i Danmark! Det är en vardaglig resa för många svenskar som bor i södra Sverige. Men vad ska du göra om du har du tänkt flytta till Danmark och du vill ha din svenskregistrerade bil med dig? Om du bosätter dig i Danmark permanent, bör din bil vara registrerad i landet. Ta också reda på vilka biltjänster i Danmark som finns att få på i närheten av din nya adress.

I den här artikeln får du information om hur du ska gå tillväga om du vill importera ditt svenska fordon till Danmark. För information om biltjänster i Danmark kan du gå in på Reviewsbird.dk. Fast de båda länderna hör till EU och det Nordiska området, krävs vissa formaliteter och omregisterering av fordonet då du byter land och blir permanent  bosatt i ett annat EU-land. 

Dina första 30 dagar i Danmark

Du har cirka en månad på dig från ditt inresedatum att sköta om att din bil är lagligt i landet. När du tar med dig din bil när du flyttar till Danmark ska den registreras i Danmark inom 30 dagar. Om du redan är bosatt i Danmark och bilen kommer senare, måste du ansöka om att få köra din bil i Danmark med utländska registerplåtar innan du kör den över gränsen.

Du har 30 dagar tid på dig att registrera ditt fordon i Danmark. Om du ska flytta till Danmark tillfälligt (under 185 dagar under en 12 månadersperiod) kan du göra en ansökan om att använda ditt svenskregistrerade fordon i Danmark.

Vad kostar det att ta min bil till Danmark?

När du importerar en bil från Sverige, som är ett EU-land behöver du inte betala tull för att ta bilen till Danmark. För en ny bil ska du dock betala moms på 25 %

Den största utgiften för att importera din bil till Danmark är registreringsavgiften. Avgiften beräknas utgående på gängse pris i Danmark, ett så kallat handelspris.  I vanliga fall är registreringsavgiften mellan 60 och 63 procent av handelspriset. Om du på förhand vill beräkna hur stor din potentiella registreringsavgift skulle bli, kan du själv göra en preliminär beräkning eller be den danska Motorstyrelsen om en bindande värdering av summan på registreringsavgiften för din bil.

Registrering av din bil

Före din bil kan registreras i Danmark måste den genomgå en utvidgad besiktning på en dansk besiktningsstation. Före bilen registreras ska den också värderas av Motorregistret hos Motorstyrelsen. 

Du kan betala bilens registreringsavgift via din nätbank, på banken eller i posten, eller på något av Motorstyrelsens motorcenter. Information om betalningen finns på beslutet du mottagit från Motorstyrelsen efter bilens värdering.

När du har fått fordonet registrerat ska du köpa nya nummerplåtar hos en så kallad nummerpladeoperatør eller på något av Motorstyrelsens motorcenter. Kom ihåg att ta med ditt svenska registreringsintyg, dina svenska nummerplåtar, legitimation och information om din bilförsäkring.

När du har klarat av att registrera bilen i Danmark, ska du komma ihåg att avregistrera den i Sverige hos Transportstyrelsen. Det kan du göra genom att returnera de svenska registreringsskyltarna till Transportstyrelsen. Skicka de svenska och danska registreringsbevisen med registerplåtarna.